Indywidualne Mistrzostwa Świata, Roermond 3.09.2011

Nowozelandczyk Jason Wynyard ponownie najlepszy!

Indywidualne Mistrzostwa Świata, Roermond 3.09.2011 Zoom

Indywidualne i Drużynowe Mistrzostwa Świata zostały rozegrane w holenderskim mieście Roermond w pierwszy wrześniowy weekend.

Zmagania najlepszych drwali świata śledziło na żywo tysiące widzów, a najlepszym spośród 16 zawodników kolejny raz został Jason Wynyard z Nowej Zelandii. Miejsca drugie i trzecie zapewnili sobie Christophe Geissler ze Szwajcarii i Martin Komarek z Czech. Startujący w zawodach aktualny Mistrz Polski Arkadiusz Drozdek z Zielonej Góry, uplasował się na dobrej dziewiątej pozycji.

W Mistrzostwach STIHL® TIMBERSPORTS® Series najlepsi drwale z całego świata rywalizują w sześciu konkurencjach, a ich zadaniem jest przecięcie lub przerąbanie w jak najkrótszym czasie kłody drewna przy użyciu pilarki spalinowej, ręcznej piły i siekiery. Żywiołowo reagująca publiczność dopingowała swoich faworytów do samego finału – czyli do konkurencji Hot Saw. Polega ona na jak najszybszym odcięciu 3 krążków drewna za pomocą olbrzymiej pilarki łańcuchowej o mocy ponad 60 KM. Inną widowiskową konkurencją jest Springboard, która wzorowana jest na tradycyjnej ścince drzewa przy użyciu siekiery. Rozpoczyna się ona wyrąbaniem dwóch „kieszeni" w umieszczonej pionowo kłodzie. Następnie zawodnik wspina się na kłodę, umieszcza specjalną deskę w przygotowanej „kieszeni" i odrąbuje wierzchołek kłody uderzając w niego z dwóch stron.

W klasyfikacji indywidualnej zwyciężył po raz trzeci z rzędu Jason Wynyard z Nowej Zelandii, jednak jego dominacja nie była tak wielka, jak w latach poprzednich. Wynyard przyznał po zwycięstwie: "Cieszę się, z tytułu. Zwłaszcza, że rywale byli bardzo dobrze przygotowani, a zacięta walka trwała aż do ostatniej konkurencji."

Klasyfikacja indywidualna

Cookies na stronie STIHL

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności. Akceptuję politykę prywatności i wykorzystanie plików cookies w serwisie.

Akceptuję